• Language switcher

Bort med mobilapparaterna från klassrummet!

Det är ingen grundrättighet att skolbarn skall få ha sina diverse mobilapparater tillgängliga under skoldagen. För mig ser det närmast ut som en sak som glidit, något som vi inte sett komma, något utan en klar gräns, och utan en klar beslutspunkt. Istället har det under en tid bara blivit vanligare och vanligare med olika mobila apparater hos allt flera barn och ungdomar, och med tiden har även deras användningsområde utvidgats enormt.

För tio år sedan hade knappast några barn alls Internet-uppkoppling på sin telefon, nu verkar de allra flesta ha mobilt bredband i fickan. Facebook är out bland ungdomen, men Whatsapp, Instagram, Kik, Snapchat och stort antal olika grupper man är medlem i gör att telefonen surrar i ett.

Vi föräldrar har ett styvt jobb få stopp på flödet till kvällen, och många kämpar säkert emot ett “men alla andra får” då de vill skydda nattsömnen med att stänga av maskinerna eller Internet-åtkomsten. Då skall lärarna inte på dagen behöva kämpa mot samma övermakt då de borde få koncentrera sig på att bringa eleverna, våra barn, kunskap och allmänbildning den lilla tid de har till förfogande.

Lösningen är logiskt lika enkel som självklar. Förbjud mobilapparaterna under skoldagen! Inga telefoner, tabletter eller datorer med under skoldagen, försåvitt det inte behövs i undervisningen. Detta medför självfallet praktiska utmaningar, hur skall man arrangera apparatförvarandet, hur skall man sköta ansvarsfrågor då skolan förvarar apparaterna, skall de försäkras osv osv.

Föräldrar kan fundera hur man skall få tag på sina barn under dagen, hur man skall kunna planera och fixa t.ex. kvällens program. Men det är vägen som behöver gås, och det blir inte lättare av att skjuta upp beslutet och ändringen. Som en välkommen extra nytta med denna ändring kanske våra barn och ungdomar mitt i allt hittar tillbaka till att prata med varandra.

If there’s a will

Share

Comments are closed.