• Language switcher

Kollektivtrafiken 2.0

Då jag 2010 flyttade från Helsingfors till Kyrkslätt 2010 kändes det som ett stort steg. Bort från spårvagnar och bussar med 5 minuters mellanrum, bort från metron. Det oaktat kändes kollektivtrafiken in mot arbetsplatsen i Helsingfors stadskärna rimligt fungerande, man kunde till och med säga att den kändes bra. Detta berodde dels på att min arbetsplats fanns längs med metron i Helsingfors och jag kunde använda bussarna som for längs med Västerleden. 18 minuter tog bussresan som bäst till Gräsviken, därifrån jag bytte till metro, och var framme på jobbet inom 45 minuter att jag startat hemifrån. Snabbare än många som bodde i Helsingfors, för det fick jag tacka Västerledens bussfil och att jag bara hade ett byte, och ett byte till enkom metron, att ta.

Förvisso var det irriterande att jag måste ta bil till busshållplatsen vid Masaby bibliotek, men det gick 3-4 turer per timme under rusningstid mot Helsingfors, och returturerna höll ungefär samma frekvens tillbaka efter jobbet. Helt OK.

Jag sökte länge och många gånger om det inte skulle gå några vettiga bussturer längs med Smedsbyvägen, vilken längs vi bor. Det gjorde det inte, det gick bara turer synkade med Bobäck-skolans tider en gång i timmen och en märklig tur som från oss först for tillbaka, västerut mot Kyrkslätt centrum, före den for mot Helsingfors. En timme 15 minuter skulle den ta i anspråk, tror jag. Bekvämt från egen hållplats, men omöjligt i praktiken.

Mina egna små utmaningar med arbetstrafiken till trots var det ganska bra för barnen då de var yngre. Då barnen var yngre hade de skolskjuts till och från skolan, eftersom skolvägen klassades farlig. Den som har åkt Smedsbyvägen mellan Masaby och Vecklax vet hur kurvig den är, och hur litet de flesta bilar bryr sig om hastighetsbegränsningarna. Medelhastigheten torde vara över 60, då maxhastigheten enlig begränsningarna skall vara under 50 eller 40. Jep, har själv gjort mig skyldig till det.

I takt med att lågstadiebarnen blev äldre blev skolskjutsen bort. Barnen kunde dock på morgonen bekvämt och säkert ta bussen som kom från Kyrkslätt centrum -hållet och gick direkt till Bobäcks skola, och sen tillbaka hemåt på eftermiddagen. Hållplatserna var ganska nära vår avtagsväg, den på hemvägen faktiskt bara 50 meter från vår avtagsväg. På vägen till skolvägen var hållplatsen såklart på andra sidan vägen, men sen inte mer än 100 meter bort.

Från och med övergången till HRT blev allt sämre. Den direkta linjen som gick mellan Kyrkslätt centrum och Bobäck försvann. Istället kom en linje mellan Kauhala i norra Kyrkslätt och Bobäck, så nu skulle barnen byta i Masaby, efter att först ha åkt åt fel håll. I början av HRT var tidtabellerna och frekvenserna för byten mindre fel, men skolvägen förlängdes rejält ändå. Men från hösten 2015 skippades någon tur mellan Helsingfors och Kyrkslätt, men den följden att barnen inte mera kunde förlita sig på den buss som går längs med vår väg, om dom inte ville komma försent till skolan.

Detta kan inte få fortsätta. Kyrkslätt måste aktivt jobba för att få HRT och VR att ta sitt ansvar även för Kyrkslätt, även för glesbygden. Läs mera om mina konkreta tankar för att förbättra kollektivtrafiken i Kyrkslätt, för att få den NÄRA DIG

  1. HRT och VR bör utmanas för att göra livet i Kyrkslätt lättare
  2. Kollektivtrafiken i Masaby-Bobäck måste fås närmare dig
Share

Comments are closed.